تشبیه مراکز تحقیقاتی به «فروشگاه‌های زنجیره‌ای دانش و فناوری» برای تأمین نیاز تولیدکنندگان

بهروز یحیایی معاون علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود در حاشیه بازدید دانشجویان رشته‌های میکروبیولوژی و علوم آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود از مرکز تحقیقات کشاورزی استان سمنان (مرکز شاهرود) در قالب «تور صدرا» در گفت‌و‌گو با خبرنگار آنا اظهار کرد: برگزاری بازدید‌های علمی از مراکز تحقیقاتی، گامی مؤثر در مسیر مهارت‌آموزی و ارتقای سطح علمی و عملی دانشجویان است. وی اضافه کرد: این بازدید با هدف آشنایی دانشجویان با فناوری‌های نوین حوزه کشاورزی و امنیت غذایی و همچنین ایجاد پیوند میان دانش آکادمیک و نیاز‌های تحقیقاتی و اجرایی کشور انجام شد. معاون علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود با اشاره به اهمیت حیاتی «امنیت غذایی» برای کشورها، افزود: با توجه به جمعیت حدود ۹۰ میلیون نفری ایران، تأمین پایدار محصولات اساسی مانند برنج، ذرت و سیب‌زمینی از اولویت‌های راهبردی کشور محسوب می‌شود. یحیایی با تحلیل موقعیت ژئوپولتیکی ایران در منطقه‌ای خشک، یکی از چالش‌های اصلی بخش کشاورزی را تغییرات اقلیمی دانست و عنوان کرد: کاهش بارندگی، تغییر الگوی بارش‌ها و افزایش دما، موجب کاهش عملکرد محصولات و تشدید تنش‌های محیطی شده است، این در حالی است که برخی کشور‌ها با استفاده از زمین‌های حاصل‌خیز خود، صادرکنندگان بزرگ محصولات کشاورزی هستند؛ بنابراین تقویت تحقیقات داخلی برای دستیابی به خودکفایی، امری حیاتی است. وی با تشبیه مراکز تحقیقاتی به «فروشگاه‌های زنجیره‌ای دانش و فناوری»، متذکر شد: این مراکز وظیفه تأمین دانش و فناوری مورد نیاز تولیدکنندگان را برعهده دارند و با تمرکز بر مسائل کلیدی، بستر توسعه روش‌های نوین کشاورزی را فراهم می‌کنند. معاون علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود از محور‌های مهم این بازدید را آشنایی دانشجویان با تنش‌های بیولوژیکی، مدیریت آفات و بیماری‌های گیاهی، شوری و خشکی خاک عنوان کرد و افزود: در این بازدید، راهکار‌های علمی کنترل آفات، روش‌های جایگزین دوستدار محیط زیست و استفاده منطقی از سموم مورد بررسی قرار گرفت. یحیایی همچنین با اشاره به بازدید دانشجویان از آزمایشگاه خاک و بخش گیاهی بذر و نهال استاندارد تبیین کرد: آشنایی دانشجویان با اهمیت حاصلخیزی خاک، روش‌های دقیق آزمایشگاهی و فرآیند کنترل کیفیت بذر، تجربه‌ای ارزشمند برای آنان فراهم کرد. وی، حفاظت از ذخایر ژنتیکی گیاهی را از مأموریت‌های کلیدی مراکز تحقیقاتی برشمرد و ادامه داد: این ذخایر، پشتوانه‌ای برای مقابله با چالش‌های آینده و تولید ارقام مقاوم‌تر هستند و در جریان بازدید، دانشجویان با مجموعه‌ای از ۹۰ ژنوتیپ مختلف انگور در یکی از ذخایر ارزشمند این مرکز آشنا شدند که نمونه‌ای از ظرفیت بالای تحقیقاتی کشور در حوزه اصلاح نژاد گیاهان است. مدیر مرکز تحقیقات کشاورزی شاهرود هم در این بازدید با اشاره به وسعت ۳۰۰ هکتاری مرکز تحقیقات کشاورزی شاهرود، تأکید کرد: امید است در راستای برنامه هفتم توسعه کشور، با همکاری گسترده‌تر دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی، گام‌های مؤثری در جهت تحقق امنیت غذایی پایدار برداشته شود. لینک خبر: https://ana.ir/fa/news/1004590/